Voor de meeste inwoners van De Akkers zal ijshockey geen onbekende sport zijn. Er wordt immers al sinds 1967 ijshockey gespeeld in ijsstadion Thialf dat destijds aan de zuidkant van de nieuwe woonwijk werd gebouwd.

Voor die mensen, maar zeker ook voor de mensen die toch nog onbekend zijn met de sport, is er op vrijdag 10 en zaterdag 11 februari een kans om nader kennis te maken met de sport. Het Nederlands vrouwenteam dat al jarenlang internationaal goed presteert belegt een trainingskamp in Heerenveen en speelt op beide dagen een oefenwedstrijd tegen het nationale vrouwenteam van Oostenrijk. De wedstrijden worden georganiseerd door IJshockey Nederland, Regio Heerenveen ’n Gouden Plak en UNIS Flyers.

Stichting Jeugd IJshockey Heerenveen houdt zich al sinds 1991 bezig met de opleiding van Heerenveens talent en uiteraard speelt vrouwenijshockey bij de jeugdstichting een grote rol. Het is niet voor niks dat vier vrouwen in de selectie van bondscoach Marco Kronenburg voor Flyers uitkomen of dat in het verleden deden.  Hilde Huisman, Esther de Jong en Iris van Houten spelen nu bij buitenlandse clubs. Roos Karst speelt in het jeugd team van UNIS Flyers U17 en speelt ook voor het vrouwenteam van de Heerenveense club.

De vier vrouwen hopen natuurlijk net als de andere speelsters van het Nederlands vrouwenteam en de bondscoach dat de tribunes in Thialf goed bezet zullen zijn. Bondscoach Kronenburg: “Friesland is een ijshockeyprovincie. We verwachten veel fans op de tribune die wel eens met eigen ogen het hoge niveau van ons nationaal vrouwenijshockeyteam willen zien.”

Team Nl ijshockeyvrouwen speelt in april wederom op het een na hoogste WK, in Divisie 1A. De vrouwen handhaafden zich op het vorige WK, in april in het Franse Angers, immers op dat niveau. Het team eindigde weliswaar als laatste, maar vanwege het wegvallen van Rusland op het internationale sporttoneel werd er niet gedegradeerd.

Het trainingskamp in februari geeft Kronenburg nogmaals de kans om zijn gehele selectie bij elkaar te hebben. De afgelopen week had hij zijn selectie al in Tilburg bijeen voor een eerste trainingskamp op weg naar China, waar in Shenzhen van 11 tot en met 17 april Denemarken, Noorwegen, Slowakije, Oostenrijk en het gastland de opponenten zijn.

‘Al onze speelsters die voor buitenlandse clubs uitkomen, kunnen er in februari weer bij zijn omdat het een internationaal vrij weekeinde is’, legt Kronenburg uit. ‘Daarna heb ik pas een week voor aanvang van het WK de complete groep weer tot mijn beschikking. Dan vertrekken we naar China, waar we onze voorbereiding afronden’, aldus de vrouwen-bondscoach, die handhaving weer als hoofddoel heeft.

De wedstrijd op vrijdag 10 februari begint om 20:00 uur, die op zaterdag om 17:00 uur. Voor meer informatie over de wedstrijden en de kaartverkoop kunt u terecht op de website van Regio Heerenveen ’n Gouden plak en IJshockey Nederland.