In juli 2023 sloot snackbar Bonnie na 54 jaar tot verdriet van veel wijkbewoners plotseling de deuren. Gelukkig wordt die lege plek nu weer ingevuld door Cafetaria Patathûske van Groninger Jan Molenkamp die in de Martinistad tot vorig jaar eigenaar was van Cafetaria Patathuus. “Ik vond het tijd worden iets rustiger aan te doen. Ik maakte vaak werkweken van 70 uur of langer en daarom besloot ik weer in loondienst te gaan werken als horecaslager, een beroep dat ik jarenlang uitoefende. Het viel echter tegen weer voor een baas te werken en dus keek ik om me heen naar een gelegenheid toch weer een eigen zaak te beginnen. Voorwaarde was wel dat ik meer tijd voor mezelf en m’n gezin wilde overhouden”.
Zijn oog viel al snel op het voormalige pizzarestaurantje op het Akkersplein: “Ik vond het meteen een leuk pand en het leek me uiteraard geschikt voor wat ik voor ogen had. Ook een rol speelde dat ik ben opgegroeid in de buurt van Heerenveen en mijn opleiding kreeg aan de LTS aan de BF weg zodat ik deze buurt goed kende. Ik hoorde toen ook dat de snackbar in het winkelcentrum gesloten was en wist dat ik weer in een behoefte zou kunnen voorzien”.

Hij kreeg bij zijn plannen volledig steun van zijn vrouw Sarah die in Groningen een eigen kindercoaching praktijk heeft (saarkindercoach.nl) en zoon Stefano die als ICT’er helpt met het opzetten en beheer van de website (patathuske.nl) en ook het kassasysteem heeft ingericht. Ook dochter Annelies schaarde zich volledig achter de nieuwe plannen van haar vader.

In november begonnen ze met de werkzaamheden om het cafetaria in te richten. “We zijn ruim twee maanden bezig geweest en op 1 februari zijn we open gegaan. We hebben toen bewust nog geen reclame gemaakt omdat we nog personeel moesten aantrekken. Ik was de enige die kon bakken en daarom waren we alleen ’s-avonds open. Mijn vrouw heeft ook geholpen met de inrichting van het restaurant en met het werven van personeel”.

“We zijn de hele maand februari bezig geweest om personeel aan te trekken en hebben nu een leuk team bij elkaar, bestaande uit zeven jonge mensen die parttime werken en allemaal uit de buurt komen. We kunnen nu ook gaan bekijken wat de goede openingstijden zijn, maar voorlopig is het Patathûske open op woensdag vanaf 12:00, donderdag vanaf 16:00, vrijdag vanaf 11:30, zaterdag vanaf 12:00 en zondag vanaf 16:00. Op alle dagen sluit de zaak om 20:00 uur.”

“We bieden een uitgebreider assortiment aan dan Bonnie. We hebben burgers van de plaat, loaded fries en proberen daarbij ook andere producten te leveren zoals patat smikkelvlees, patat hawaii etc. Ook bieden we keuze uit diverse vegetarische specialiteiten en speciale menu’s. We hebben ook een uitgebreide selectie sauzen. We hebben geen alcoholische dranken op het menu, maar wel frisdrank en ook warme dranken. Gisteren is de ijsmachine geleverd zodat mensen ook bij ons terecht kunnen voor ijsspecialiteiten.”

Het Patathûske wil ook een rol spelen in de wijk. “Als ondernemer ben je natuurlijk bezig met het verdienen van geld, maar minstens net zo belangrijk vind ik ook dat we een rol kunnen spelen in de wijk, misschien bij evenementen of andere gebeurtenissen. Als ik ergens een rol in kan spelen wil ik dat graag doen voor de wijk. Een cafetaria is toch een plaats waar mensen elkaar ontmoeten, een praatje maken en zo een sociale functie in de wijk kan hebben.”

“We hebben nu het cafetaria mooi ingericht en uiteraard willen we ook buiten dat het er mooi uitziet en dat het ook uitnodigt om hier straks in de zomer buiten te zitten. Je merkt trouwens aan alles dat de wijkbewoners blij zijn met dit cafetaria en we hebben dan ook al veel complimenten gekregen. Laatst was er nog een vrouw die me even bij de arm pakte en zei hoe mooi ze het vond dat er weer een cafetaria in de wijk is. Van dat soort dingen moet je het hebben: mond-tot-mond reclame doet veel”.

“In maart gaan we beginnen met een reclame en flyers actie in de wijk en daarmee hopen we dat het klantenbezoek dat al een paar weken in de lift zit nog groter wordt”.

Informatie over het uitgebreide menu en andere diensten vind u op de website www.patathuske.nl .
Daarnaast biedt de website ook de mogelijkheid online te bestellen waarna de bestelling opgehaald kan worden zonder lang te moeten wachten.
Ook informatie over de openingstijden en toekomstige acties zijn daar te vinden.

Over de Auteurs: GvdM

Websitebeheerder