Het lijkt in tegenspraak, maar hoewel de Corona crisis ijshockey net als de andere sporten hard heeft getroffen, vindt jeugdtrainer Ivan Kocanda toch dat er ook een positieve kant aan zit voor de jeugd van Flyers Heerenveen.
Kocanda, 73 jaar oud inmiddels, geboren in het vroegere Tsjecho-Slowakije en wonend in De Akkers waar ook Thialf is gevestigd, is dit jaar al voor het 25e seizoen actief als trainer van de jongste jeugd van Heerenveen. Hij werkte ook voor andere clubs als Utrecht, Amsterdam, Den Haag, Leeuwarden en Groningen nadat hij zijn spelers carrière had afgesloten.
“Wat ondanks deze vervelende periode heel positief is, is dat de jeugd veel vaker kan trainen. We trainen nu net als in de toplanden viermaal in de week met onze jeugd en hebben ook nog de beschikking over extra trainers op het ijs” zegt Kocanda die de skills van de jeugd in korte tijd met grote sprongen vooruit ziet gaan. “Het is natuurlijk wel erg jammer dat ze geen competitiewedstrijden mogen spelen”.
Hij is ook erg tevreden met de vorderingen die de Heerenveense jeugdclub maakt met jeugdwerving. “Het is in ijshockey belangrijk dat je zo vroeg mogelijk begint, het liefst op 5- of 6-jarige leeftijd. Op 9- of 10-jarige leeftijd ben je eigenlijk al te laat, hoewel er natuurlijk altijd uitzonderingen zijn”.
Bij de opleiding van de jeugd is ook een groot aantal ijshockeyspelers actief, waarvan sommigen zoals Johannes van der Schaar en Jacco Landman nog door Ivan zelf zijn opgeleid. Ivan: “Johannes heeft samen met een groot aantal vrijwilligers de leiding over de ijshockeysCool waar een groot aantal kinderen binnenstroomt”. Jacco Landman is als coach van het U10 team betrokken bij de jeugd. Ook de zoon van Landman wordt nu getraind door Kocanda.
Lester Arts, oud-speler van de Flyers, is dit seizoen als coach van U12 actief en verricht volgens Ivan uitstekend werk. Bovendien verloopt de samenwerking tussen de twee uitstekend.

Bij de ijshockeysCool op de zondagmorgen is verder een groot aantal oud-ijshockeyers actief, volgens Ivan een groot pluspunt. De ijshockeysCool kreeg dit seizoen een eigen logo dat werd ontworpen door Gerard Boltjes die al meer dan 50 jaar actief is bij de club. Boltjes startte als speler en speelde nog voor Thialf zoals de club in het begin heette. Hij is altijd actief gebleven voor de Heerenveense club en staat nog elke zondag als trainer van de ijshockeysCool op het ijs.

Veel waardering heeft Ivan ook voor de ouders. Deze mogen nu niet bij de trainingen aanwezig zijn en leveren hun kinderen aangekleed en wel af bij het stadion.

Wil jij ook op de coolste sport ter wereld? Wil je leren schaatsen en ijshockeyen?

Iedere zondag is de ijshockeyScool van 10.15 uur tot 11.15 uur.

Je hoeft niets mee te nemen. Wij hebben voor jou:
• Beschermers, helm, stick en eventueel schaatsen
• 1 op 1 begeleiding als je nog niet kan schaatsen
• Hele aardige professionele ijshockey trainers

De eerste 3 x kun je ook nog gratis proberen! Geef je op via: www.heerenveenflyers.frl/ijshockeyscool

Over de Auteurs: GvdM

Websitebeheerder