Iedereen extra alert tijdens de Donkere Dagen
“Alleen als iedereen extra alert is tijdens de donkere dagen, kunnen we echt een vuist maken tegen woninginbraken, overvallen en straatroven”, zeggen wijkagenten van de gemeente Heerenveen bij de start van het zogeheten Donkere Dagen Offensief. ‘Wij zorgen de komende donkere herfst- en wintermaanden dat we onze politiemensen inzetten op deze ernstige delicten. Ook onze partners, zoals gemeenten en Openbaar Ministerie zetten een extra tandje bij. Daarnaast hebben we echter ook de ogen en oren van alle inwoners in ons gebied hard nodig om verdachte zaken aan ons te melden.”
Verdachte situatie? Bel 112 bij spoed of heterdaad
80 % van de woninginbraken wordt opgelost door de oplettendheid van burgers. “Inwoners kennen hun buurt immers het beste. Ze weten wie hun buren zijn en in welke auto’s zij rijden. Mensen kunnen de politie bellen als ze in de buurt situaties zien die ze niet vertrouwen, zoals verdachte personen of vreemde auto’s. Bij spoed of heterdaad kan dat via 112 en anders via 0900-8844. Het helpt ons enorm als mensen het kenteken van de verdachte auto en/of het signalement van de verdachte persoon aan ons doorgeven. Want: 112, daar pak je ook inbrekers mee! De kans dat woninginbrekers, straatrovers en overvallers opgepakt kunnen worden, neemt toe als inwoners verdachte zaken bij de politie melden“, aldus wijkagenten.
Tijdens de donkere dagen, in de periode oktober tot en met maart, zal de politie plaatselijk meer surveilleren, preventieve acties houden, inbrekers, overvallers en straatrovers extra in de gaten houden en extra energie steken in het opsporen van daders.
U kunt zelf ook veel doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van een woninginbraak door te zorgen voor degelijk hang- en sluitwerk en het goed afsluiten van de woning als u weggaat. Tevens is verstandig om te zorgen voor voldoende verlichting in en rond u woning als u afwezig bent.
Bent U op de hoogte van buurt WhatsApp?
Een WhatsApp Buurt Groep is een burgerinitiatief, waar buurtbewoners elkaar kunnen attenderen op verdachte en alarmerende situaties in de buurt. Bij escalatie van deze situatie zal men de politie inschakelen; 1-1-2 bij spoed; 0900-8844 bij minder urgente situaties. Op deze laagdrempelige manier, kunnen buurtbewoners bijdragen aan de veiligheid in de buurt.
Bent U al deelnemer aan een Buurt WhatsApp groep? Informeer bij de gemeente waar al WhatsApp groepen zijn en waar u bij aan kunt sluiten. Heeft u al een app groep, meld deze dan aan bij de gemeente en op www.wabp.nl.
Op politie.nl, thema Woninginbraak vindt u meer tips. Bent u toch slachtoffer geworden? Doe altijd aangifte!

Over de Auteurs: GvdM

Websitebeheerder