Wanneer je veilige plek ineens niet meer zo veilig is…
een woninginbraak heeft veel impact, hoe voorkom je het?

 Je moet er niet aan denken dat een vreemd persoon zomaar in je huis tussen je persoonlijke spullen staat. Toch is het aantal inbraken de laatste tijd fors toegenomen. Hoe voelt het als er bij je wordt ingebroken? En belangrijker wat kun je er tegen doen om herhaling te voorkomen? Johan (30) bij wie kortgeleden is ingebroken, vertelt zijn verhaal.

“Ongeveer twee maanden geleden in een zondagnacht werd er bij ons ingebroken. Waarschijnlijk was één van de openslaande deuren niet op slot. Via die deur zijn de inbrekers binnen gekomen. Er zijn meerdere waardevolle spullen bij ons gestolen. Zo ben ik mijn iPad en telefoon kwijt, met alle bestanden, contacten en foto’s. En namen ze contant geld en een tasje met verschillende belangrijke pasjes mee.”

Het kan iedereen overkomen…

“Je wéét dat er altijd een mogelijkheid bestaat dat je het slachtoffer wordt van een inbraak, maar dat dit zou gebeuren terwijl wij thuis waren had ik niet verwacht. In ons geval werd er ’s nachts ingebroken op de benedenverdieping terwijl wij boven lagen te slapen. Wij wonen in een gewone woonwijk. Ook in een rijtjeswoning, tussen de andere huizen, kun je dus slachtoffer worden van een inbraak.
Impact van een inbraak

“De impact van een inbraak is vooral in het begin groot. Je ziet je eigen huis als een veilige plek en mensen zijn hier alleen welkom als je hier toestemming voor geeft. Dat iemand dan ongevraagd je huis binnenkomt en spullen meeneemt terwijl je ligt te slapen hakt er best wel in. Vooral de eerste nachten is het moeilijker om in slaap te komen en ben je erg gefocust op vreemde geluiden in je woning.”

Maatregelen om herhaling te voorkomen

Wij controleren nu elke avond de deuren, ook als wij zeker weten dat deze op slot zijn gedaan. Daarnaast hebben wij een draadloos camerasysteem aangeschaft. Deze camerabeelden kunnen wij te allen tijde via onze telefoon bekijken. Wij krijgen automatisch bericht als er beweging wordt gedetecteerd. Dit geeft een veiliger gevoel. Ook gaat er een preventieve werking van uit. Daarnaast nemen wij elke avond de waardevolle spullen mee naar onze slaapkamer. Ten slotte hebben wij onze sloten laten controleren en vervangen door een erkend sleutelspecialist.

 Inbraakpreventietips

Wat kun je zelf doen om ervoor te zorgen dat inbreken niet makkelijk is?

  • De meeste inbrekers gaan voor een snelle buit. Hoe langer ze bezig zijn een woning binnen te komen, hoe groter de kans dat ze het opgeven. De meest logische stap is om voor goede sloten te kiezen, zowel in de voordeur als in stegen, achterdeuren en schuifpuien. Draai die deuren dan wel altijd op slot!
  • Een automatisch aanspringend licht bij de voordeur en eventuele achterdeuren maakt dat gasten, gewenste en ongewenste, direct goed zichtbaar zijn.
  • Ga je de deur uit, doe dan binnen een lamp aan, eventueel met een lichtschakelaar.
  • Een inkoppertje: leg kostbare apparatuur zoals laptops en iPads niet in het zicht.

In veel wijken en dorpen doen inwoners mee in een WhatsApp-buurtpreventiegroep. Daarin kunnen buren aangeven dat ze iets opvallends zien en elkaar waarschuwen. Of bijvoorbeeld bij de buren vragen extra op te letten omdat ze niet thuis zijn.
Bel altijd 112 bij een verdachte situatie. Je kent immers je eigen buurt het beste, dus als je het niet vertrouwt, is dat niet voor niets!

Wil je meer inbraakpreventietips lezen? Kijk dan op www.heerenveen.nl/wonen/veiligheid

Over de Auteurs: GvdM

Websitebeheerder